Divadlo Komedie slaví devadesátiny! Jako dárek jsme vydali knihu o jeho historii

Divadlo Komedie slaví devadesátiny! Jako dárek jsme vydali knihu o jeho historii

Divadlo Komedie oslavuje 90. výročí svého otevření. Za jeho historií včetně slavné éry pod vedením Vlasty Buriana se ohlíží nová kniha Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.
Divadlo Komedie oslavuje 90. výročí svého otevření. Za jeho historií včetně slavné éry pod vedením Vlasty Buriana se ohlíží nová kniha Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.

Přestože máme pro diváky zavřeno, nadále zkoušíme nové inscenace a intenzivně pracujeme na dalších projektech, jako jsou příprava vzdělávacích podcastů, videí pro maturanty, internetové vysílání záznamů inscenací nebo také publikační činnost, v rámci které pravidelně vychází náš časopis Moderní divadlo a nyní kniha Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.
 
Publikace má šest kapitol, nechybí ani časová osa a soupis premiér a obsahuje více než sto fotografií. Editorkou je Lenka Dombrovská a grafickou úpravu provedl Roman Černohous. Studie napsali Jakub Potůček (architektonická stať), Vladimír Just, Kamila Černá, Jakub Škorpil, Martin J. Švejda a Lenka Dombrovská (teatrologické texty).  
 
„Kniha vznikla u příležitosti 90. výročí otevření divadla v pražském paláci Báňské a hutní společnosti. Ve funkcionalistické budově, kterou projektoval architekt Josef Karel Říha, mělo být původně kino. Osud však šťastně zasáhl a prvním provozovatelem sálu, jenž tehdy nabízel asi 850 diváckých míst (dnes jich je pouhá třetina), se stal v prosinci roku 1930 Vlasta Burian. Působil zde patnáct let a vybudoval jedno z nejvýznamnějších kulturních center v Praze. V knize se snažíme alespoň krátce postihnout všechna období. Důkladněji analyzujeme tři – kromě zmíněného Divadla Vlasty Buriana je to éra Michala Dočekala a Jana Nebeského, kteří prostoru v roce 1994 vrátili název Divadlo Komedie, a hned období následující, kdy zde v letech 2002-2012 tvořilo Pražské komorní divadlo Dušana Davida Pařízka a Davida Jařaba“, říká o knize její editorka Lenka Dombrovská.
 
Prosincové výročí však není jediným důležitým momentem divadla Komedie v této sezoně – na 9. dubna roku 2021 připadá 130. výročí narození Vlasty Buriana. A proto chystáme na jaro několik akcí, které se budou vázat k oběma jubileím – velkou výstavu Komedie Vlasty Buriana, site-specific projekt Stigma o (krvavé) historii divadla, komentované prohlídky, besedy, projekci Burianových filmů a samozřejmě křest knihy za účasti autorů.
 
Knihu si můžete zakoupit přes e-shop nebo na centrální pokladně. Jako vánoční dárek určitě udělá radost všem kulturním nadšencům. Nabízíme také dárkové poukazy na vstupenky nově s prodlouženou platností na dva roky nebo speciální edici voucherů s designovým katalogem fotografií souboru podepsaným herci, na kterém jsme spolupracovali s oceňovanou fotografkou Michaelou Karásek Čejkovou.