Máme za sebou úspěšnou premiéru Čurdy!

Máme za sebou úspěšnou premiéru Čurdy!

V sobotu 25. 2. proběhla v divadle Rokoko premiéra naší nové inscenace Čurda, hrdina jedné prohry.
David Jařab, autor textu a režisér v jedné osobě, se rozhodl zvolit si za hlavního hrdinu člověka, který je v kontextu české historie neblaze proslulý jako ten, kdo zradil a tím poslal na smrt stovky lidí.

„Karel Čurda je takovou kapitolou naší historie, která nese nálepku ‚největší zrádce‘, ale v dramatickém zpracování se doposud, myslím, nikdo nezajímal o hlubší sondu do této bezesporu temné, ale i ambivalentní osobnosti. Zaujal mne jeho profil a motivace, protože příběh, který reprezentuje, má až faustovský rozměr. Do určitého momentu kladný hrdina a od bodu zlomu bezcharakterní bestie. Tento rozměr mne zaujal více než potřeba vydláždit naši historii obdivuhodnými i odstrašujícími příklady,“ popsal svou motivaci David Jařab.

Inscenace Čurda, hrdina jedné prohry zachycuje Karla Čurdu jako hrdinu i zrádce, zranitelného i zraňujícího, morálního i bezcharakterního… Zřejmě každý divák si najde ve výtvarně silném ztvárnění jeho osudů to své. Inscenace je navíc specifická tím, že má dvě části – první se odehrává na jevišti Rokoka, druhá vede diváky přes Václavské náměstí do Petschkova paláce, kde se představení končí epilogem.

A už máme i první divácké ohlasy:


„Včerejší představení Čurda, hrdina jedné prohry jsme absolvovali včetně audiowalku a byli jsme nadšení celým představením. Herecké výkony úžasné a neobvyklá forma představení byla skvělá.“

„Druhá polovina byla opravdu velkým a nečekaným zážitkem.“

„Byl to silný zážitek, děkuji všem, kteří se na organizaci podíleli!“

„Představení Čurda bylo naprosto skvělé, veliké díky.“

„Moc děkujeme za představení. Ten konec v paláci je skvělý, to propojeni s místem paměti má proste silu.“


Nalákaly vás tyto reakce? Přijďte se na Čurdu podívat, na výběr je z několika termínů – 31. 3., 18. 4. a 28. 4. A pak nám nezapomeňte dát vědět, jak se vám představení líbilo.