Zahajte novou sezónu s Moderním divadlem

Zahajte novou sezónu s Moderním divadlem

S novou sezónou vychází i nové číslo časopisu Moderní divadlo. Na více než třiceti stranách nabízí spoustu zajímavého čtení.
Na titulní straně najdete Ivana Achera, autora hudby k řadě inscenací Městských divadel pražských, který v současnosti připravuje hudbu k dramatizaci obsáhlého opusu Eleny Ferante Geniální přítelkyně. Rozhovor s ním připravila šéfredaktorka Lenka Dombrovská.

Stálým hostem Městských divadel pražských v Rokoku se nově stává divadelní spolek JEDL. Při této příležitosti si divadelní publicistka Veronika Boušová připravila pro čtenáře jeho profil, který přibližuje historii i tvorbu spolku. A sama zakladatelka JEDLu Lucie Trmíková pro toto číslo Moderního divadla připravila úvodník.

V rubrice Portrét představuje anglistka a překladatelka Hana Pavelková britského dramatika Arnolda Weskera, jehož drama Kuchyň se stane první premiérou sezóny jako site specific v prostoru 3Kino Art Pasáž.

V říjnu nás v Komedii čeká slovenský divadelní maraton. Postupně bude uvedena trojice inscenací Lukáše Brutovského, který je uměleckým šéfem Slovenského komorného divadla Martin. Vedle Iokasté, kterou připravily MDP s Martinem v koprodukci, se představí také Hekuba a Bačova žena. A právě s Brutovským vedla rozhovor o těchto třech inscenacích šéfredaktorka Lenka Dombrovská.

V rámci Architektonického kontextu přibližuje historik architektury Jakub Potůček první roky Rokoka. Pro Archiv připravila Justina Bargel Kašparová portrét grafika a karikaturisty Jana Blahoslava Novotného, autora řady plakátu pro Divadlo estrády a satiry, později ABC. Nechybí ani esej, tentokrát z pera filosofa a religionisty Jana Motala o roli intelektuálů ve společnosti, a čtenáři se mohou těšit i na Poezii, Literární a Výtvarné teritorium.

Časopis Moderní divadlo naleznete už teď ve všech našich divadlech, na pokladně i online.