Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány

Naše divadelní Kuchyň otevřela své brány

V sobotu 7. října jsme odehráli premiéru inscenace Kuchyň, která je specifická nejen tím, kde se hraje, ale i tím, kdo v ní hraje. Jedná se totiž o spolupráci Městských divadel pražských a Katedry činoherního divadla DAMU.

Na jednom jevišti tak vedle sebe stanou studenti DAMU, jejich pedagogové i profesionální herci. Inscenace je navíc uváděna „stylově“ v prostoru bývalé restaurace v 3Kino Art Pasáži.

„Není obvyklé – já osobně o podobné spolupráci v minulosti nevím – aby studenti herectví, jejich pedagogové a profesionální herci vytvořili společné představení. V případě Kuchyně do této skladby ještě patří dva ukrajinští studenti divadla, tři ukrajinští a jeden původem vietnamský herec. Celkem 24 lidí. Pro mne je práce na Kuchyni velkým zážitkem – Shakespeare přirovnal svět k divadlu, Wesker zobrazuje moderní svět jako jednu velkou kuchyni. V inscenaci neúčinkují žádné potraviny!“ uvedl k novince Městských divadel pražských jejich umělecký šéf a režisér inscenace Michal Dočekal.

Arnold Wesker napsal text hry v padesátých letech minulého století, přičemž čerpal ze svých vlastních zkušeností z profesionálního restauračního provozu. Za život totiž vystřídal řadu povolání včetně toho kuchařského, dokonce se mu podařilo vypracovat se na profesionálního cukráře v luxusním pařížském hotelu. V Kuchyni zúročil svůj pohled na kuchařské řemeslo a ukázal specifičnost restauračního prostředí.

Kuchyň v této sezóně hrajeme v několika blocích. Ten podzimní, říjnový už je téměř vyprodaný, poslední lístky můžete sehnat ZDE. Pokud se na vás nedostane teď, nemusíte zoufat. Už brzy vypíšeme nové termíny zimního bloku uváděného v lednu 2024.

Foto: Kamil Košun