Do Rokoka vstoupil Pan Polštář

Do Rokoka vstoupil Pan Polštář

Máme za sebou další premiéru! V sobotu 28. října jsme v Rokoku uvedli Pana Polštáře, postmoderní detektivku o hranici mezi snem a realitou z pera jednoho z nejvýraznějších současných dramatiků Martina McDonagha.

Katurian je spisovatel žijící ve fiktivním totalitním státě, který tvoří děsivé povídky, v nichž v roli obětí figurují děti. Jde však čistě o fikci, která nemá s realitou nic společného. Jeho příběhy se nikdy nestaly, prostě si je vymyslel. Co když se však jeho vize najednou začnou zhmotňovat? Co když vraždy, které stvořil ve své fantazii, začnou získávat reálnou podobu?

Hra plná napětí, zvratů a otázek týkajících se naší osobní zodpovědnosti měla svou premiéru v roce 2003, byť její vznik se datuje mnohem hlouběji do historie. Vlastně se jedná o McDonaghův dramatický debut, který však v době svého vzniku neprobudil kýžený zájem. Poprvé byl uveden v roce 1997 ve formě scénického čtení, pak se po něm však na několik let slehla zem a trvalo půl desetiletí, než se dočkal premiéry. Následně však byl oceněn diváky i kritikou. U nás se Pan Polštář divákům poprvé představil v roce 2005 v Činoherním klubu.

V novém překladu Kláry Vajnerové inscenaci v divadle Rokoko připravil Tomáš Ráliš, pro něhož jde o režijní debut na půdě profesionálního divadla. Ke své práci říká: „Inscenujeme skvělou hru ve velmi silném obsazení, z níž přes drsný humor vyvěrá veliká lidskost, kde se citlivost vylupuje skrze hrubost světa, který prožíváme. Je to příběh, který je důležité vyprávět. Je morálně ambivalentní. Zneklidňující. Velmi, velmi zneklidňující."

Pan Polštář je příležitostí pro čtyři herce. V hlavní roli spisovatele Katuriana se divákům představuje Aleš Bílík, jeho bratra Michala ztvárňuje Tomáš Dalecký, do dvojice policistů vyšetřujících podezřelá úmrtí byli obsazeni Tomáš Havlínek a Radim Kalvoda.

Úspěšná premiéra je za námi, takže nezbývá, než Panu Polštáři popřát mnoho repríz a mnoho spokojených diváků.