V Komedii vedou svá jednání Míroví vyjednavači

V Komedii vedou svá jednání Míroví vyjednavači

V pondělí 13. 11. se divákům představil v české premiéře první koprodukční projekt této sezony.

Drama současného kosovského autora Jetona Neziraje se zabývá problematikou mírových jednání a jejich komplikovaností. Složením zbraní totiž žádná válka nekončí, bitvy se pouze z bitevního pole přesouvají k jednacímu stolu, kde se do té doby znepřátelené strany snaží dohodnout na pro všechny přijatelném kompromisu.

Míroví vyjednavači nás konfrontují s úsilím, které musí znesvářené společnosti vyvinout, aby opět nastolily normální stav věcí a uzavřely mír,“ shrnuje podstatu své hry sám Neziraj.

Inscenace vznikla v mezinárodní koprodukci kosovského divadla Quendra Multimedia s Městskými divadly pražskými, Teatro della Pergola (Itálie), R.A.A.A.M (Estonsko), Kontakt (Bosna a Hercegovina), Black Box Theatre (Norsko), My Balkans (USA/Srbsko) a festivaly euro-scene Leipzig (Německo) a Mittelfest (Itálie). Tvůrčí tým i herecké obsazení jsou mezinárodní, Českou republiku reprezentuje člen souboru MDP Orest Pastukh.

Světová premiéra se odehrála 16. října v kosovské Prištině, odkud se Míroví vyjednavači vydali na evropské turné po jednotlivých koprodukčních scénách a divadelních festivalech.