V Komedii se utkali současní španělští dramatici V Komedii se utkali současní španělští dramatici V Komedii se utkali současní španělští dramatici

V Komedii se utkali současní španělští dramatici

Ve čtvrtek 16. listopadu proběhl v Komedii už druhý ročník La Batally, souboje současných španělských dramatiků. Pod záštitou Městských divadel pražských a Instituto Cervantes Praga se formou scénických čtení představila čtyři tematicky různorodá dramata, a to za účasti jejich autorů.

Večer otevřely Bouřlivé časy Josepa Mariy Miróa v režii Eliáše Gaydečky, tísnivé drama o strachu zmocňujícím se obyvatel bytového domu na kraji lesa. Jejich poklidné soužití totiž narušují neznámí přistěhovalci plížící se nocí i dcera někdejší nájemnice s nekonvenčním a provokativním přístupem k životu. Minulost se vrací a otevírá staré rány. Jak se s ní všichni zainteresovaní popasují?

Následoval „Kousek“ ze hry Kroniky Petera Sanchidriána. Jeho autor José Padilla své drama pojal jako povídkovou komedii se sci-fi nádechem a svým způsobem žánrový experiment. Na palubě mezigalaktického raketoplánu se potkává velmi nesourodá skupinka lidí, mezi nimiž se rodí a umírají vztahy všeho druhu. Chvíli je to romantika, chvíli horor a všechno se neustále mění. Režijně scénické čtení připravil Jakub Šmíd.

Třetí v pořadí byl Jen metr od tebe od Antonia Castra Guijosy, v němž se hlavní hrdinka prostřednictvím vnitřního dialogu s vlastním podvědomím pokouší zpracovat trauma a vyrovnat se s ním. Autor otevírá téma zneužívání a sexuálního násilí a poukazuje na fakt, že minulost nelze vymazat a jediné, co může jedinec udělat, je smířit se s ní. Čtveřice hereček se představila pod režijním vedením Barbory Maškové.

Souboj uzavřelo drama Laponsko z pera dvojice autorů – Cristiny Clemente a Marca Angeleta. Španělská rodina přijíždí za příbuznými do Laponska, aby společně strávili svátky a užili si vzájemnou blízkost. Nemohou však tušit, co tím rozpoutají. Hra o pravdě a lži, iluzi absolutní upřímnosti, identitě a vyrovnávání se s vlastními postoji se divákům představila v režii Viktorie Čermákové.

Diváci nakonec rozhodli, že vítězem se stane „Kousek“ ze hry Kroniky Petera Sanchidriána. Přestože šlo o bitvu, nesl se celý večer ve velmi vřelém duchu, k čemuž přispěl i doprovodný hudební program a španělské občerstvení i víno. Letošní La Batalla byla úspěšná a my věříme, že ji pro vás budeme moct připravit i v příštím roce.