Zemřela Zdena Hadrbolcová Zemřela Zdena Hadrbolcová Zemřela Zdena Hadrbolcová Zemřela Zdena Hadrbolcová Zemřela Zdena Hadrbolcová Zemřela Zdena Hadrbolcová

Zemřela Zdena Hadrbolcová

Ve věku 86 let zemřela Zdena Hadrbolcová, bývalá členka uměleckého souboru Městských divadel pražských.

Zdena Hadrbolcová vystudovala francouzské gymnázium a po absolutoriu na DAMU strávila tři desetiletí ve svém prvním angažmá v libeňském Divadle S. K. Neumanna, dnešním Divadle Pod Palmovkou. V letech 1975–1981 působila jako herečka v pražském Divadle na okraji, jež se v té době jako původně amatérská scéna profesionalizovalo a dramaturgicky se orientovalo na svébytné přepisy próz (například Maryška v Hrabalových Postřižinách). Uplatnila zde též svůj autorský talent (Ach kdybyste věděli, s jak okouzlující ženou jsem se seznámil v Jaltě, dále dramatizace Čechovových textů ad.).

Významnou část divadelní kariéry strávila na jevištích Městských divadel pražských, především na scéně divadla Komedie, kde účinkovala v letech 1994–2002, tedy v době, kdy byl jeho uměleckým šéfem režisér Michal Dočekal. Zejména pod jeho režijním vedením nastudovala několik hlavních rolí, např. v inscenacích Alpský král a nelida (Žofie), Tři sestry (Máša), Obrázkáři (Selma Lagerlöfová) a Les (Raisa Gurmyžská). Za roli Máši v Čechovově psychologickém dramatu Tři sestry byla nominována na Cenu Alfréda Radoka. Pěkné herecké příležitosti jí nabídl též Jan Nebeský, další z kmenových režisérů tehdejšího divadla Komedie. Za všechny uveďme inscenace John Gabriel Borkman (Ella Rentheimová) či Stavitel Solness (Alina Solnessová).

Několikrát pohostinsky vystoupila v divadle Rokoko v inscenacích Zdeňka Potužila a Ondřeje Zajíce: Lev v zimě (Eleonora Akvitánská) nebo V hodině rysa (Starší žena). Od roku 1997 hrála v Divadle Na Zábradlí, kam se po sedmi sezonách v Městských divadlech pražských (Komedie, Rokoko) vrátila v roce 2004: Sarabanda (Marianne), Pískoviště (Ona) a další. Účinkovala též v Divadle V Řeznické.

Na Zdenu Hadrbolcovou pamatovala i řada filmových a televizních tvůrců. Před filmovou kamerou se poprvé objevila už v roce 1959 v Krejčíkově psychologickém dramatu Probuzení. Diváckou popularitu jí později přinesly především seriálové role maminek a tetiček. Svou historicky první maminku hrála v roce 1970, kdy si ji vybral režisér Karel Kachyňa pro film Už zase skáču přes kaluže.
Její filmografie dnes čítá více než sto filmů a téměř dvě desítky televizních seriálů. Čerstvě ji mají v paměti diváci televizního seriálu Ulice, v němž ztvárnila roli pekařky Růženy Habartové.
Zdena Hadrbolcová se mimo jiné věnovala pedagogické činnosti, působila na DAMU, kde vyučovala pod vedením Ivana Vyskočila na Katedře autorské tvorby a pedagogiky. Zabývala se též překlady z francouzštiny, italštiny a angličtiny. Pro Divadlo Na Zábradlí přeložila například hru irského dramatika Briana Friela Afterplay.

Pokud jí to zdravotní stav umožnil, ani přes vysoký věk nepřestávala být herecky aktivní. Ráda sledovala trendy a v oblasti tvorby byla vstřícná k moderním přístupům.

V roce 2018 se na Malé scéně divadla ABC naposledy představila divákům ve vánočně laděném literárním matiné Štědrý večer slečny Zuzanky v režii Viktorie Čermákové.
Na filmovém plátně se naposledy objevila v komedii scenáristy Petra Kolečka Přes prsty (2019).