Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad! Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad!

Přijměte pozvání na čtyřchodovou hostinu, vařit bude šéfkuchař Hlad!

V roce 1933 se Sovětský svaz rozhodl nechat vyhladovět obyvatele Ukrajiny, aby zlomil jejich odpor ke vstupu do kolchozů a kolektivizaci zemědělství. Holodomor si vyžádal stovky tisíc obětí a řadí se po bok dalších sovětských zločinů jako akt otevřené genocidy.

U příležitosti devadesáti let od této hrůzné události připravila Městská divadla pražská inscenaci s názvem Café 1933.

Autorkou a režisérkou projektu je Anna Turlo, rodačka z Kyjeva, která inscenaci komentuje slovy: „Je to jedno z témat, které chci vykřičet. Abychom pochopili, co to doopravdy znamená, když jsou lidé zbaveni prostředků k přežití a cíleně ničeni. Abychom pochopili, že jakákoliv totalitní ideologie je smrtelně nebezpečná, a také chci, aby lidé vždy vnímali svou ‚malou‘ odpovědnost za historické události. A za každých okolností zůstali lidmi.

Inscenace vychází z historických událostí a dobových svědectví. Turlo pečlivě sesbírala vzpomínky obyvatel Ukrajiny a spolu s materiály Muzea hladomoru je zpracovala do textu představujícího historické dění skrz konkrétní lidské příběhy. Obsazení je kompletně ukrajinské a menu je servírováno v češtině, ovšem s nefalšovaným ukrajinským přízvukem.

Imerzivní site-specific dokument o hrůzách hladomoru uvádíme v prostoru bývalé restaurace 3Kino Art Pasáž. Inscenace je součástí Ukrajinského programu MDP.

Úspěšná premiéra proběhla v pátek 24. listopadu, další repríza se hraje už dnes, tak neváhejte zajít. Další příležitosti totiž budete mít až v novém roce v rámci Měsíce Ukrajiny.