Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC

Premiérový víkend s Geniální přítelkyní v ABC

Po několika měsících intenzivních zkoušek se dočkala premiéry divadelní adaptace slavné Neapolské tetralogie Geniální přítelkyně. Divákům se představila hned ve dvou premiérách v sobotu 25. a v neděli 26. listopadu.

Příběh dvou nerozlučných přítelkyň, Lenù a Lily, se odvíjí na pozadí historických událostí a proměn poválečné Itálie a otevírá mnoho problémů druhé poloviny dvacátého století. Hrdinky pocházející z nuzných poměrů se snaží vzepřít svému předurčenému osudu a najít si vlastní cestu ke spokojené budoucnosti. Jejich přátelství je naplněno vzájemnou láskou, ale mnohdy taky rivalitou a nenávistí, protože občas se zdá, že nedokážou existovat spolu, ale ani bez sebe.

Obsáhlou inscenaci čítající více než dvacítku herců a ke třicítce postav režijně připravil Marián Amsler. Ke svojí práci podotýká: „Dva ženské osudy, ve kterých se promítá historie poválečné Itálie, respektive Evropy. Abychom věděli, kde a proč jsme teď, musíme se vracet zpátky. Rodina, rod, předci, ti, kteří nás přivedli na tento svět a určili nám výchozí bod: genetika, sociální postavení, vzdělání, nemoci, jazyk, vztah ke kultuře, k světu. Inscenovat tuto kroniku druhé poloviny dvacátého století je nemožné bez zkratek a zjednodušení. Divadlo je ovšem magický prostor, kde se dá znakem, metaforou, obrazy říct víc než pouhými slovy. Proto si bereme na pomoc i řeč těla, barvy, zvuky, hudbu, fotografie. Tak jako Elena loví vzpomínky a vkládá je do počítače, tak je chceme předat divákům. Příběh o tom, kdo a co jsme. A jak je všechno křehké.“

Do hlavních rolí byly obsazeny Nina Horáková a Beáta Kaňoková v alternaci s Renátou Matějíčkovou. Všechny tři se představily ve dvou víkendových premiérách a diváci jejich herecký výkon, stejně jako výkony jejich kolegů, ocenili bouřlivým, dlouhotrvajícím potleskem.

Geniální přítelkyně tedy do ABC vstoupila více než úspěšně a my jí přejeme ještě mnoho stejně spokojených diváků. Do konce roku ji hrajeme ještě dvakrát, tak neváhejte dorazit.