Vstupte do nového roku s novým číslem Moderního divadla

Vstupte do nového roku s novým číslem Moderního divadla

Ani v novém roce nepřijdete o svůj oblíbený časopis Moderní divadlo. První číslo roku 2024 právě vyšlo a už tradičně je nabité rozhovory a články vztahujícími se nejen k dění v našich divadlech.

Pokračujeme v seriálu rozhovorů s hudebními skladateli a hudebníky. Tentokrát vyzpovídala šéfredaktorka Lenka Dombrovská ukrajinskou herečku, zpěvačku a hudebnici Veroniku Pozniak, která v Městských divadlech pražských v současnosti účinkuje v imerzivní dokumentární inscenaci Café 1933, pro kterou také vytvořila hudbu.

I druhý rozhovor čísla je s ukrajinským umělcem, a to s Orestem Pastukhem, členem souboru Městských divadel pražských. Na jeho nejen divadelní práci se ptal Alexej Sevruk.

V rámci Literárního kontextu si můžete přečíst studii Ladislava Nagye o Huxleyho antiutopistickém, či chcete-li dystopickém románě Krásný nový svět, jehož dramatizaci chystáme v březnu v Komedii.

Prostor dostal také filosof a religionista Jan Motal, který se ve své eseji zamýšlí nad spojitostí mezi válkou a uměním a způsoby, jak se obojí může vzájemně ovlivňovat.

V pravidelné rubrice Archiv se tentokrát dočtete o Jiřím Trnkovi, který v minulosti vytvořil v ABC několik výrazných scénografií.

Bohatá je tentokrát literární rubrika. Najdete v ní několik básní výrazné současné básnířky Anny Sedlmajerové a také současnou divadelní hru Na východní frontě bez prasátka, která je inspirována životními osudy Jaroslava Haška a vznikla přímo pro Městská divadla pražská. Její scénické čtení doplněné fragmenty dalších dvou her se chystá na konec února, kdy jím bude zahájen Měsíc Ukrajiny.

V rámci Literárního teritoria představuje teatrolog Petr Christov nejnovější román Yasminy Rezy v kontextu další její tvorby a Výtvarné teritorium patří vernisáži výstavy obrazů a kreseb Ley Drozdové a porcelánových objektů Emy Auri, která proběhne v Komedii v lednu.