Městská divadla pražská už podruhé připravují Měsíc Ukrajiny

Městská divadla pražská už podruhé připravují Měsíc Ukrajiny

Od 24. února do 24. března se u nás můžete těšit na už druhý ročník Měsíce Ukrajiny. V průběhu čtyř týdnů Městská divadla pražská představí průřez projekty vytvořenými ve spolupráci s ukrajinskými umělci. Čeká nás premiéra původního kabaretu, imerzivní performance o hladu, scénická čtení i atraktivní zahraniční host.

V rámci podpory ukrajinských umělců si MDP objednala u deseti současných ukrajinských dramatiků deset her. Ty budou postupně představovány prostřednictvím tří komponovaných večerů. Ten první s názvem Na východní frontě bez prasátka otevře 24. února Měsíc Ukrajiny. Formou scénického čtení se představí stejnojmenná historická fraška autorské skupiny Pirátská zátoka a také fragmenty dalších dvou her s názvy Pták v podkroví a Převozník. Druhý komponovaný večer se odehraje 15. března a bude složen z dramatu Můj přítel černý elf a fragmentů her Dlouhé. Světlé. Barevné. a Světlušky nad bránou aneb Káva na ukrajinský způsob. Poslední komponovaný večer 24. března celý Měsíc Ukrajiny uzavře. V jeho rámci zazní hra Signály života a rovněž fragmenty z dramat Bílý Dym a radioaktivní popel a Divadlo válka.

U příležitosti Měsíce Ukrajiny chystají MDP premiéru původního kabaretu Zapomenutou cestou Praha - Lvov. Tato dvě města toho mají společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Hrdinové komorního příběhu se vydávají na cestu napříč 20. stoletím, na níž za sebou nechávají minulost, věří v budoucnost a doufají, že jejich cesta dospěje ke zdárnému cíli a třeba se i vrátí domů. Premiéra je naplánovaná na 10. března.

V rámci Měsíce Ukrajiny ale bude uvedena také inscenace Café 1933, která je na repertoáru MDP už od listopadu. Tato dokumentární imerzivní performance přibližuje na základě osobních příběhů a autentických zážitků obrovský hladomor, jemuž byli před devadesáti lety Ukrajinci vystaveni a který nebyl ničím jiným než státem řízenou genocidou.

A můžete se těšit i na jednoho zahraničního hosta. V polovině března totiž do Prahy zavítá Opera APERTA se svou archeologickou operou Černobyldorf. Potomci lidí, kteří přežili řadu katastrof, existují v post-společnosti, ve světě po konci kapitalismu, opery i filozofie. Putují kolem rozvalin jaderných elektráren, kostelů, divadel nebo muzeí. Zkouší oživit rituály z dávných dob a znovu tak stvořit zaniklou civilizaci. Českým divákům se opera představí 17. března v Komedii.

Tím posledním, co pro vás v rámci Měsíce Ukrajiny ještě chystáme, je komentovaná procházka Pražské intermezzo, která vás provede místy spojenými s meziválečnou tvorbou ukrajinských umělců, kteří nalezli v Praze dočasné útočiště. V doprovodu herců Věry Timofejevy a Tomáše Milostného se na ni můžete vypravit 20. března.

KALENDÁŘ AKCÍ MĚSÍCE UKRAJINY
 

24. 2. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Na východní frontě bez prasátka
10. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ

Zapomenutou cestou Praha - Lvov

PREMIÉRA

11. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Zapomenutou cestou Praha - Lvov
14. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Zapomenutou cestou Praha - Lvov
15. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Můj přítel černý elf
17. 3. 19.30 Komedie Černobyldorf
20. 3. 16.00 sraz kavárna Komedie Pražské intermezzo
22. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Café 1933
23. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Café 1933
24. 3. 19.30 3KINO ART PASÁŽ Signály života