Casanova. JEDL uvede v Rokoku první premiéru

Casanova. JEDL uvede v Rokoku první premiéru

Už za necelý měsíc uvede divadelní spolek JEDL v Rokoku premiéru své nové inscenace Casanova. Příběh legendárního svůdníka, který prchal z loží krásných žen, ale především sám před sebou a vlastní duší, pro divadlo upravila Lucie Trmíková. V hlavní roli se v režii Jana Nebeského představí Martin Pechlát.

Přišlo nám vtipné vytvořit naši první hru pro prostor Rokoka právě o rokokovém hrdinovi. (…) Pro mě je to člověk, který se bojí pohledu do vlastní duše. Proto ten neustálý úprk a pohyb, nabalování lidí, známostí, zážitků, ženských, chlapů. Považuji to za nadčasové a aktuální,“ prozradila Lucie Trmíková, proč se rozhodla pro zpracování právě osobnosti Casanovy. Tvůrci se navíc rozhodli vedle Casanovových neustávajících záletů zpracovat také samotný závěr jeho života, který trávil v Čechách, na Duchcově. Někdejší milovník žen se tady proměnil ve „vypelichanou exotickou opičku“ předváděnou hostům. Nerozuměl zdejšímu jazyku, ani době a zůstal zamrzlý v čase jako historický exponát z doby dávno minulé.

Martina Pechláta na jevišti doplní Lucie Trmíková ztvárňující markýzu d’Urfé, již Casanova lákal na sladké řečičky a finančně vysával, herečka se však zároveň objeví v roli Casanovovy rozervané duše. Důležitou součástí inscenace bude živá hudba v podání Moniky Knoblochové hrající na cembalo.

Premiéra Casanovy je naplánovaná na 26. března, první tři reprízy proběhnou v dubnu.