Rokoko nově obývá Soused Rokoko nově obývá Soused Rokoko nově obývá Soused Rokoko nově obývá Soused Rokoko nově obývá Soused Rokoko nově obývá Soused

Rokoko nově obývá Soused

V sobotu 16. března proběhla v Rokoku úspěšná premiéra naší novinky Soused. Hořká komedie s Miroslavem Hanušem a Martinem Donutilem v hlavních rolích se odehrává v současném Berlíně, mohlo by to však klidně být jakékoliv jiné město bývalého východního bloku.
Zásadní totiž není ani tak to, kde se nacházíme, jako spíš to, co se řeší. Herec Daniel se před cestou na důležitý konkurz zastaví v hospodě a rozhovor se zdejším štamgastem Brunem mu dost možná navždy změní život…

Režisér Michal Dočekal přirovnává žánr hry s trochou nadsázky k westernu: „Do saloonu vstoupí cizinec. Bývalý předák, kterého nově příchozí připravil o pastviny, není rád. Je souboj nevyhnutelný? Ve westernu je jeho výsledek jasný – hrdina musí, byť po nezbytných obtížích, porazit padoucha. V tomto easternu nejsou role tak jednoduše určitelné. A také není úplně zřejmé, komu patří tenhle dům, tohle město, tahle země? S tou otázkou se setkáváme čím dál častěji. O to častěji, oč máme méně času a možná i zájmu zkoumat, kdo je náš soused. Až do chvíle, než zjistíme, že pan soused je bývalý předák ranče Hrbatých duší. Předákem sice už není, ale dobrým stopařem být nepřestal. Teď chytnul vítr a vydal se po naší elektronické stopě. Štvanice začíná. Souboj je pak opravdu nevyhnutelný.

Hra Daniela Kehlmanna vznikla původně jako filmový scénář, podle nějž byl v roce 2021 natočen stejnojmenný film. Pro divadlo autor následně vlastní scénář adaptoval a Soused se dočkal premiérového uvedení ve vídeňském Burgtheatru na podzim 2022. Městská divadla pražská uvádí text v překladu Jany Sloukové v české premiéře.