V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět V Komedii zavládl Krásný nový svět

V Komedii zavládl Krásný nový svět

V sobotu jsme zakončili náš březnový premiérový maraton, a to Krásným novým světem v Komedii. Divákům se 23. března večer představila česká dramatizace stejnojmenného románu Aldouse Huxleyho (česky vydávaného jako Konec civilizace), kterou pro Městská divadla pražská připravil slovinský tvůrčí tým v čele s režisérem Jašou Kocelim.
Režisér, který je zároveň autorem celého konceptu, k inscenaci podotýká: „Vytváříme možnou lidskou budoucnost, která je lákavá i děsivá zároveň. Za svět s příslibem bezbolestného a bezstarostného života je třeba zaplatit skrytou cenu. Je rok 2024 a přítomnost připomíná Huxleyho odvážnou vizi více než kdy předtím. Tato inscenace by měla divákům umožnit zároveň snít i truchlit.

Huxley svůj dystopický román napsal už na začátku třicátých let minulého století a vydal v roce 1932. Zachytil v něm Londýn roku 2540, v němž jsou všichni šťastní, zdraví, krásní a nic je netrápí, platí za to však absolutní emoční plochostí. Pro samé požitky zapomínají na to, o čem by měl být skutečný život, takže když se mezi nimi objeví člověk z barbarské rezervace, který o jejich civilizaci a fungování nic netuší, berou ho jako zábavnou kuriozitu. Může je přesto divoch nějak ovlivnit? Jednotlivé myšlenky svého románu Huxley později okomentoval v eseji Brave New World Revisited vydané v roce 1958.