Stavitelé písku
Dialog uměním

Stavitelé písku

Divadlo bez divadla. Scéna bez herců. Verše bez autorů. Stejně jako zprávy z východu zůstávají bez tváří. Pohled z balkonu na filmový týdeník o nekonečném putování za svobodou.
 
Umělecká koláž, kde jsou útržky a parafráze arabské, hebrejské a perské poezie konfrontovány s diplomatickou korespondencí, projevy a prohlášeními, denními zprávami. Izrael, Palestina, Sýrie, Irák, Afghánistán a Írán jako životu nebezpečné pískoviště Evropy. Dokážeme překonat odstup a otevřít se dialogu?

Když v prosinci 1917 generál Edmund Allenby na důkaz úcty vstoupil pěšky do dobytého Jeruzaléma, ministerský předseda Velké Británie Lloyd George označil jeho vítězství za „vánoční dárek pro britský lid.“ Dáreček, který Evropanům vybuchl do tváře jako jeruzalémský hotel Krále Davida o téměř třicet let později.

Po dlouhé dvacáté století se z pouštního písku arabského poloostrova plácají hrady a paláce, rozpadají se a po rozpálených kamíncích proudí provazce uprchlíků. Petrolejový pot Středního východu pohání západní automobily a letadla, jež vozí Evropany na exotické dovolené. Turisté a politici shlíží z balkónů svých hotelů a naplňují tak slova Edwarda W. Saida, že „Orient je pozorován, zatímco Evropa pozoruje.“ Tam dole pod našimi nohami se ale odvíjí lidské příběhy ztráty domova, touhy po svobodě a bojů o ni, jež končí ještě větší nesvobodou.

Koncept a režie: Jan Motal, hudba Tomáš Vtípil.
Dramaturgie: Lenka Dombrovská

Fotogalerie

Stavitelé písku
Stavitelé písku

Obsazení

Tvůrčí tým

Stavitelé písku
Stavitelé písku

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
8.4. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

9.4. 10.00 ABC Pro školy
 

22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
3.4. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

2.6. 19.00 ABC V prodeji od 2. 4.
 
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
14.4. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

23.4. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč