Panoptikum
Lenka Vagnerová & Company

Panoptikum

21.4. Ne 19.30 Komedie Komedie
Jednotná cena 330 Kč

3.5. 19.30 Komedie Komedie
Jednotná cena 330 Kč
Délka představení 90 minut

Panoptikum je o strachu z cizího a neznámého, o tom, co vše jsme schopni prodat a za jakou cenu, o hranicích a morálních hodnotách stojících na zisku, o zábavě bez zábavy, o osamělosti, ale i o smíchu, odvaze, snech, lidské důstojnosti, kouzelníkovi a reflektorech.

Panoptika nebo také freak shows byly putovní společnosti cestující od města k městu a vystavující na obdiv kuriózní předměty, dovednosti a především tak zvané „velmi zvláštní lidi".

V dobách, kdy panoptika zažívala svou největší slávu, byla jediným možným útočištěm osob, které společnost zavrhovala a odmítala ze strachu z neznámého a odlišného. Vystavovat ty, kteří neměli kam jít, bylo vydatným zdrojem příjmů pro majitele – impresária. Ve společnosti hladové po lidském utrpení, kterým se může královsky bavit celá rodina, se před pokladnami panoptik táhly fronty ctihodných občanů. Ženy se pak znechuceně odvracely od lidských anomalit, děti si zakrývaly oči hrůzou a muži pohrdavě hleděli do očí stvůrám, které si sotva zaslouží být nazývány lidmi. Bytosti ponížené na exponáty bez osudů, snů a nadějí a přitom lidé, kteří snili, toužili a chtěli žít.

A co když slavná show přestává být atraktivní, putování po odlehlých místech přináší menší zisky a lhostejnější publikum? Co když už není účinkující předmětem výnosného podnikání, stává se břemenem a je potřeba se jej zbavit? V jakých situacích ztrácí lidská duše hodnotu?

Inscenace vznikla v koprodukci s Městskými divadly pražskými a za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

PREMIÉRA 7. 12. 2019 v KOMEDII
Hodnocení diváků: 88 %

Fotogalerie

Panoptikum
Panoptikum
Panoptikum
Panoptikum
Panoptikum
Panoptikum

Video

Obsazení

Adam Sojka / Vahe Akopjan
Monika Částková
Andrea Opavská / Jana Hampl Maroušková
Fanny Bašista / Zuzana Veselá
Alex Sadirov
Lukáš Záhorák
Vanda Šípová
Tereza Holubová / Michaela Kadlčíková

Tvůrčí tým

Choreografie a režie Lenka Vagnerová
Hudba Ivan Acher
Scénografie a kostýmy Simona Rybáková, Jakub Kopecký
Světelný design Michal Kříž 
Dramaturg iluzí Jiří Marek
Producent Lenka Vagnerová & Company
VÝBĚR Z RECENZÍ

„Pražský divák má zase jednou možnost vidět dílo, na které nezapomene. Je hořké stejně tak jako opojné. Nenechá vás vydechnout. A zabaví i toho, kdo by se chtěl chytit jen jeho cirkusové dramaturgické linky. Kouzelnické triky si nezadají s těmi běžně v cirkusech používanými a většinou je posouvají o level výš. Ve kterém cirkusu by zpívající hlavu odzpívala opravdová operní pěvkyně (Vanda Šípová, která také hrála v již zmiňovaném Sternenhochovi). Za mě vznikla ve svém žánru další událost sezóny."​ Markéta Faustová, Tanecnizona.cz

„Lenka Vagnerová opět potvrdila, že v ní máme velký choreografický talent, nadaný i silným divadelním viděním, v němž se pojí groteskní pohled na svět s černým humorem a chápáním umění jako morálního závazku."​ Nina Vangeli, divadelni-noviny.cz


RECENZE V PLNÉM ZNĚNÍ

Faustová, Jana. O zraněné duši v (ne?)lidském těle. Tanecnizona.cz. Link

Vangeli, Nina. Groteska & moralita Lenky Vagnerové. Divadelni-noviny.cz, 28. 4. 2020. Link
 
Lenka Vagnerová získala za režii a choreografii této inscenace Cenu Divadelních novin 2019/2020 v kategorii Taneční a pohybové divadlo. Michal Heriban byl nominován na Cenu Thálie 2020 v kategorii Balet, tanec a pohybové divadlo.
Panoptikum Panoptikum
Panoptikum Panoptikum
Panoptikum
Panoptikum

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
8.4. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

9.4. 10.00 ABC Pro školy
 

22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
3.4. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

2.6. 19.00 ABC V prodeji od 2. 4.
 
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
28.3. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

14.4. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

23.4. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč