NE VÁLCE!

NE VÁLCE!

Zveme vás na první benefiční akci na podporu Ukrajiny v divadle Komedie. Vstupné je dobrovolné a veškerý výtěžek pošleme na sbírku Pomozte Ukrajině s Pamětí národa. Těšit se můžete na film, literaturu, hudbu i výtvarno.
PROGRAM:
17.30 Koncert Cermaque
Pot a poezie. Zazní běsné, politické i intimní písně básníka a hudebníka Jakuba Čermáka, který je ověnčen dvěma nominacemi na Cenu Anděl (v kategorii Alternativa a Folk).

18.00 Projekce filmu V Kyjevě se nestřílí
Od začátku války v roce 2014 trpí sociální služby na Ukrajině nedostatkem peněz. Pomocnou ruku lidé nacházejí na překvapivých místech. V pizzerii, křesťanském centru, či v pravicovém nacionalistickém hnutí. „Někdy se cítím jako z obrazu Výkřik. Nedokázala bych ale tady bez toho být,“ říká zakladatelka psího útulku, ve kterém žijí desítky zvířat z válečné zóny. Film je sérií setkání s probouzející se ukrajinskou občanskou společností. Pomoc sobě a druhým berou lidé do vlastních rukou.
Scénář: Martin Ocknecht a Jakub Šedý
Režie: Jakub Šedý
Kamera: Radim Vaňous
Česko, 2020, 30 minut

18.30 Beseda Ukrajina, co se tam děje a jak jí pomoci
Filozof a publicista Jan Motal debatuje s Martinem Ocknechtem, spoluautorem scénáře filmu a pracovníkem neziskové organizace Paměť národa, Martou Burdiak, bohemistkou a překladatelkou pocházející ze Lvova a s básníkem a překladatelem Alexejem Sevrukem.

19.30 Ukrajinská protiválečná poezie
Básně Ljuby Jakymčuk, Serhije Žadana a Alexeje Sevruka přednesou Martin Donutil a Sára Affašová.

20.00 Koncert Jany Kozubkové
Poetické skladby herečky a zpěvačky Jany Kozubkové v sobě skrývají nevšední charisma, odzbrojující křehkost a zkušenost z jevišť alternativních divadel. Zazní chansony i folkové písně.

20.30 Performance BUFFet po ukrajinsku
Umělkyně ka3ka3 se zabývá různými médii jako malba, grafika, instalace a performativní akce v interiéru i exteriéru. Její podoba a identita bývá skrytá. V roce 2021 se stala Objevem roku festivalu …příští vlna/next wave…

21.00 Ukrajinská hymna

Od soboty budou v prostředním foyer divadla vyvěšeny reprodukce kreseb z deníku, který si vedla při putování po Ukrajině mladá výtvarnice Dorothea Hofmeisterová. Návštěvníci si je budou moci koupit za 300 Kč, výtěžek autorka posílá sbírce Pomozte Ukrajině s Pamětí národa, diváci budou moci přispět i formou takzvaného dobrovolného vstupného do kasičky v dolním foyer.

Obsazení

Tvůrčí tým

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

11.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
2.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
23.4. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

31.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč