Le voci di Dante (Danteho hlasy)
Giuseppe Montesano, Toni Servillo

Le voci di Dante (Danteho hlasy)

Délka představení 1h 15 minut bez přestávky
Nová cesta Toniho Servilla ve znamení Danta a jedinečného světového kulturního dědictví, kterým je Božská komedie, se koná u příležitosti stého výročí založení Italského kulturního institutu v Praze.

U příležitosti stého výročí založení Italského kulturního institutu v Praze přivítáme v ABC prestižní milánské divadlo Piccolo Teatro s představením Danteho hlasy. Významný italský režisér a herec Tony Servillo se spojil s neméně slavným současným autorem a překladatelem Giuseppem Montesanem, aby se vydali na novou a originální cestu za jedním ze zásadních děl světového kulturnímu dědictví - Danteho Božskou komedií.

Osvobodit Božskou komedii ze zajetí pompy a přenést ji sem k nám, do naší elektrizující a znepokojující současnosti - to je dluh, který máme vůči Dantovi. Božská komedie není stará a nepatří minulosti, protože lidské vášně nejsou nikdy staré ani minulé. Dante, který žije v Božské komedii, je náš současník,“ vysvětluje Giuseppe Montesano.

Božská komedie je velký román plný příběhů a postav, které nosíme v sobě, ať už s jmenují Francesca, Ugolino, Odysseus nebo Dante. Nosíme totiž v sobě jejich lásku, jejich nenávist, jejich touhu po životě, jejich pocit ztracenosti, jejich touhu vyjít ze tmy a pochopit, co je pravá láska. Proč se tedy nevydat s Otcem italského jazyka hledat život.

Představení uvádíme v italském jazyce s českými titulky.

Text: Giuseppe Montesano Produkce: Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa

Děkujeme asociaci Associazione Culturale Agenzia Teatri. Představení je součástí oslav 100. výročí založení Italského kulturního institutu v Praze a je podpořeno italským Ministerstvem zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce, Generálním ředitelstvím pro veřejnou a kulturní diplomacii ve spolupráci s Italským velvyslanectvím a Italským kulturním institutem v Praze.
 

Toni Servillo (Afragola, Neapol, 1959) zinscenoval stěžejní vydání textů Molièra, Marivauxe, Goldoniho, Eduarda De Filippa. V divadle Piccolo režíroval Goldoniho hru Trilogia della villegiatura (2007), která měla mimořádný úspěch i během mezinárodního turné, což zachycuje dokumentární film 394 - Trilogia nel mondo. Dále De Filippovu hru Le voci di dentro (2013) a hru Elvíra (2016) podle textu Brigitte Jaquesové vycházejícího z přednášek Louise Jouveta. V hudebním divadle nastudoval díla Martina y Solera, Mozarta, Cimarosy, Musorgského, Richarda Strausse, Beethovena, Rossiniho, Battistelliho, Berlioze, Vacchiho a Pucciniho. Ve filmu hrál pod vedením režisérů jako Mario Martone, Paolo Sorrentino, Matteo Garrone, Marco Bellocchio, Roberto Andò. Získal 4 ceny David di Donatello a 2 ceny Evropské filmové akademie. V roce 2008 byl oceněn za filmy Gomorra a Il Divo, oba byly oceněné také na festivalu v Cannes, a v roce 2013 za film La grande bellezza, který získal také cenu za nejlepší zahraniční film (2014) na Zlatých glóbech, BAFTA a Oscarech.

Giuseppe Montesano (Neapol, 1959), jeden z finalistů ceny Premio Strega, získal v roce 1999 cenu Premio Napoli za román Nel corpo di Napoli, v roce 2003 ceny Premio Viareggio za beletrii a Premio Selezione Campiello za svůj druhý román Di questa vita menzognera. V roce 2017 pak cenu Premio Viareggio v kategorii literatura faktu za esej Lettori selvaggi. Již více než deset let spolupracuje s Tonim Servillem jako autor a překladatel.

Fotogalerie

Le voci di Dante (Danteho hlasy)
Le voci di Dante (Danteho hlasy)

Obsazení

Tvůrčí tým

Le voci di Dante (Danteho hlasy)
Le voci di Dante (Danteho hlasy)

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

11.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
2.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

31.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

7.6. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč