Události
David Greig

Události

Délka představení 1 h 25 minut
Strhující drama o síle odpuštění napsal významný skotský dramatik David Greig pro dva herce a pěvecký sbor. Je s úspěchem uváděno po celém světě. 

Divadelní představení je součástí mezinárodního festivalu Nová komedie 2023.

Napínavá rekonstrukce událostí vedoucích k teroristickému útoku byla inspirovaná norským masovým vrahem Andersem Breivikem. V dramatu předního skotského dramatika Davida Greiga zaútočí zfanatizovaný chlapec na kostel, v němž se schází pěvecký sbor, složený převážně z migrantů. Farářka, která útok přežije, tvrdohlavě hledá odpověď na otázku: Proč? Co vedlo útočníka k tak strašnému činu? Bude někdy schopna pochopit a odpustit? Mluví s otcem vraha, s jeho spolužáky, politiky, kteří ho ovlivnili. V hlavě se jí postupně skládá mozaika, která tvoří pozadí událostí. A pak stojí tváří v tvář samotnému chlapci.

Jihočeské divadlo, České Budějovice
Premiéra 21. 10. 2022

Video

Obsazení

Dana Verzichová
Dan Kranich
Eliška Brumovská
David Krchňavý
Marie Sawa

Tvůrčí tým

Překlad David Košťák
Režie Kasha Jandáčková
Dramaturgie David Košťák
Scéna a kostýmy Ján Tereba
Hudba John Browne
Hudební a pohybová spolupráce Jan Čtvrtník
Autorem fotografií je Rudy Kovář.
VÝBĚR Z RECENZÍ

…Kranich kromě toho ztvárňuje i všechny další postavy, které Claire zkříží cestu. Fascinuje při tom svou proměnlivostí, nejvíce asi v roli Claiřiny partnerky, do níž se s grácií a zcela výstižně přetělesnil jen pomocí neokázalého zjemnění hlasu a uvolněnějšího držení těla. Fakt, že Kranich hraje všechny tyto postavy, umožňuje nedoslovným způsobem vyjádřit, že trauma z útoku Claire pronásleduje na každém kroku, ve všech mezilidských interakcích. Přesto si její představitelka Dana Verzichová dovoluje pracovat i s lehkým nadhledem, místy dokonce se sarkasmem, což postavě velmi svědčí. Herečka opět dokázala, že je mistryní civilních poloh, navíc přesně vystihla moment, kdy se z oběti stává člověk bez sebereflexe, nechtěně trýznící své okolí.“ Jana Soprová, Divadelní noviny
 

 „Režisérka Jandáčková udržela dobré tempo hry a využila výbornou souhru, důležitou zejména u sboru. Přestože se jedná o inscenaci moderní, prvky antiky divákovi dávají nevšední pocit vznešenosti a jedinečnosti. (...) Na studiové scéně JD se opět dařilo.“ Miroslav Crha, Mladá fronta DNES

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

11.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
2.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

31.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

7.6. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč