S večerem přichází tíseň
Marieke Lucas Rijneveld a Roberto Bolesto

S večerem přichází tíseň

Délka představení 1 H 30 minut

Vizuální inscenace, která vznikla podle oceňované knihy, je příběhem o ztrátě a o tom, jak se usazuje v těle a v představivosti.

„Když je člověk podchlazený, musí se s ním zacházet, jako by byl z porcelánu. Sebemenší dotek může být smrtící.“ 

Inscenace podle knihy S večerem přichází tíseň Marieke Lucase Rijnevelda, jednoho z nejvýraznějších talentů současné nizozemsky psané literatury, vypráví o pokusech konfrontovat se s tragédií, která vězní desetiletou hrdinku i její blízké ve světě pohrouženém ve smutku. Je to také příběh o dozrávání a o konci dětství. A především o potřebě znovunalezení smyslu ve smrti.

Svět, v němž vládne věčná zima a pronikavý chlad, je plný magického myšlení, zaklínadel a modliteb. Vidíme ho očima malé dívky vstupující do období dospívání. Je zároveň pozorovatelkou událostí, vypravěčkou i tvůrkyní fantazie – uchovává vzpomínky na tragédii, bojuje s pocity viny i zodpovědnosti za rodiče, potýká se s bodáním prázdnoty.

Plastičnost světa viděného z perspektivy dítěte i dětská představivost zachycená v knize umožňují vytvářet ze zaznamenaných prožitků obrazy. Tyto obrazy se stávají samostatnými mikropříběhy. Zneklidňující každodennost, z níž režisérka vytváří vizuální rovinu inscenace, se skládá také z pozorování pout mezi lidmi a zvířaty. To nám umožňuje podívat se lépe na vztahy v rodině – rodině, která žije vedle sebe, nikoli spolu.

Kniha S večerem přišla tíseň získala v roce 2020 prestižní Mezinárodní Bookerovu cenu. Vyšla také v českém překladu v roce 2021 v nakladatelství Argo (překlad Veronika Havlíková ter Harmsel).

UPOZORNĚNÍ PRO DIVÁKY
Inscenace se zabývá tématikou smrti, deprese a sexuálního chování mládeže. Inscenace není vhodná pro diváky do 15 let.

Představení je v polštině s českými titulky.

Teatr Pantomimy, Vratislav
Premiéra 3. 3. 2023


Partnerem představení je Polský institut v Praze.

Fotogalerie

S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň

Video

Obsazení

  AGNIESZKA DZIEWA
  URSZULA KUŚNIERZ
  ANNA NABIAŁKOWSKA
  KAROLINA PACZKOWSKA
  ARTUR BORKOWSKI
  ELOY MORENO GALLEGO
  JAN KOCHANOWSKI
  JAKUB PEWIŃSKI

Tvůrčí tým

režie MAŁGORZATA WDOWIK
dramaturgie MAGDALENA KOMORNICKA
scénografie, světelný design ALEKSANDR PROWALIŃSKI
kostýmy MAJA SKRZYPEK
hudba AGATA ZEMLA
sochy JAN BASZAK

„Tato inscenace mohla vzniknout jedině v divadle Teatr Pantomimy. Díky mimořádnému umu i vnitřní disciplíně umělců se stírá rozdíl mezi člověkem a zvířetem. Každý z nás se může stát obětním darem. Těla hrají v této inscenaci důležitější roli než slova, ať už vyřčená nebo promítnutá na zadní stěnu. Umělci jsou dlouhé chvíle nehybně strnulí, často se pohybují jakoby ne ze své vůle a jen tehdy, když musí. Jsou to těla v područí cizích sil, snad zla.“

„Smrt je v tomto mimořádném performativním projektu nakonec překonána a poražena krásou! Dobré umění dokáže nadchnout a pomáhá přežít. Inscenaci S večerem přichází tíseň rozhodně musíte vidět a slyšet, a především ji musíte zažít!“
Mirosław Kocur: O stávání se sebou (Teatralny.pl)


„Małgorzata Wdowik se svým souborem vytvořila vynikající a neobyčejnou senzuální inscenaci, která se silně otiskne do paměti. Ačkoli je zde důležitý sám text, síla této inscenace spočívá v maximálním nasycení slova vědomým i nevědomým konáním, které vytváří často surrealisté výjevy, jež na dlouho uváznou v divákově podvědomí. Zřejmě není lepší cesta, jak oživit postavy z Rijneveldovy sněžící koule a ukázat nám, jak se my sami, živí a vcelku normální lidé, v důsledku tragédie měníme ve voskové figuríny, figurky z laciné tretky, jež může Bůh či osud libovolněkrát zasypat umělým sněhem neštěstí. Nemluvě o ceně, jakou za to platí naše děti ponechané samy sobě. S večerem přichází tíseň není „příjemná“ a „fajn“ inscenace, ale každý by ji rozhodně měl vidět. Pro vlastní dobro!“

Tomasz Domagała: V Rijneveldově sněžící kouli – o inscenaci S večerem přichází tíseň v rež. Małgorzaty Wdowik z vratislavského Teatru Pantomimy (Domagalasiekultury.pl)
 

16. MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL TEATRALNY BOSKA KOMEDIA W KRAKOWIE - KONKURS INFERNO (16. mezinárodní divadelní festival Božská komedie v Krakově – soutěž Inferno):
  • Nejlepší scénografie: Aleksandr Prowaliński, Jan Baszak
  • Nejlepší vedlejší ženská role: Urszula Kuśnierz

Autorkou fotografií je Natalia Kabanow.

S večerem přichází tíseň S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň
S večerem přichází tíseň

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

11.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
2.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

31.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

7.6. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč