Revoluce
Viktor Martinovič, Philipp Arnold a Rose Reiter

Revoluce

Délka představení 2 H 20 MINUT VČETNĚ PŘESTÁVKY

Inscenace se silnou audio-vizuální složkou vznikla podle románu běloruského spisovatele Viktora Martinoviče. Popisuje v něm mocenských aparát, který manipuluje, vydírá, ponižuje, ale umí i odměnit.

Divoká honička ulicemi Moskvy končí strašlivou havárií, ze které zbude jen hromada šrotu. Než se Michail stačí vzpamatovat, stává se z něho viník této fatální autonehody. Pokud do pěti dnů neuhradí obrovskou škodu, musí do vězení. Díky nečekanému finančnímu daru se mu na poslední chvíli podaří vytáhnout hlavu z oprátky. Z jeho nových štědrých přátel se však vyklube mocný tajný spolek, neproniknutelná síť s bezpočtem členů, jejichž démonický vůdce Báťa tahá z podsvětí za nitky a od základů ovládá politiku, média, vědecké i právní instituce. Michail slepě vkročí do této komunity a dostává se do víru událostí, který ho zavede přímo do centra moci. Úkoly ve jménu organizace ho přivádějí na pokraj jeho morálních jistot a zároveň se mu jako mávnutím kouzelného proutku otevírají dveře: z obyčejného vysokoškolského pedagoga na fakultě architektury se závratnou rychlostí stává prorektorem s vlastními zaměstnanci a drahým autem. Za jeho raketovým vzestupem se ale skrývá naprostá podřízenost. Může se revoluce ještě zdařit?

Běloruský spisovatel Viktor Martinovič ve svém románu z roku 2021 proniká do soukolí mocenského aparátu, v němž se prolíná sledování a manipulace, závislost a vydírání, ponižování a odměna. V Michailovi odkrývá průměrného inteligentního občana, který se postupně nechává svést temnou stránkou moci a nevědomky pracuje na udržení systému, proti kterému se snaží bojovat.

V němčině s českými titulky.

Münchner Volkstheater, Německo
Premiéra 23. 3. 2023

Fotogalerie

Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce
Revoluce

Video

Obsazení

  Steffen Link
  Lorenz Hochhuth
  Elke Petri
  Pascal Fligg
  Maral Keshavarz
  Jakob Immervoll
  Anton Nürnberg

Tvůrčí tým

REŽIE Philipp Arnold
DRAMATURGIE Rose Reiter
SCÉNA A KOSTÝMY Belle Santos
VIDEO Sebastian Pircher
ELEKTROAKUSTICKÁ KOMPOZICE Adel Akram Alameddine
LIGHT DESIGN David Jäkel

Vítejte v našem cirkuse

Podle Martinovičových slov měl román Revoluce nabídnout vhled do systému postsovětského prostoru, v němž v divokých letech, které následovaly po zániku Sovětského svazu, pod rouškou stabilizace nadále převládala korupce, zneužívání moci a zločinné struktury. Za tímto účelem vytvořil protagonistu, který zcela bez viny padá do spárů „organizace“, pro kterou musí nejen dělat všelijaké špinavé obchody – například křivé svědectví u soudu nebo likvidovat oponenty –, ale která ho zároveň láká odměnami. Stává se děkanem, později prorektorem univerzity, zatímco jeho předchůdci náhle zmizeli. Svádění k moci začalo.

U látek, které vypovídají o věcech odehrávajících se na jiném geografickém místě, existuje nebezpečí exotického vyznění. Z tohoto pohledu zvolil Philllip Arnold správný přístup: scéna navržená Bellem Santosem je prázdná a vypadá jako modré plátno, což dodává ději charakter projekce, která zůstává nedořečená díky režisérovu odstupu od realitou prosyceného příběhu. Videa Sebastiana Pirchera, která se střídají s detailními live záběry na herce, také poskytují abstrakci: neukazují Putinovy tváře ani vojenské pochody, ale sledují cesty moskevskými ulicemi a stanicemi metra.“

Dorte Lena Eilers (www.nd-aktuell.de)

Revoluce Revoluce Revoluce Revoluce
Revoluce Revoluce Revoluce Revoluce
Revoluce Revoluce Revoluce
Revoluce Revoluce Revoluce

A co dál...

ABC

Hamlet

William Shakespeare
Tragédie myšlení a činu, kde si lež hraje na pravdu, zrádci na přátele a vrah na dobrého vládce.
22.5. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč

11.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogol
Taky vám slova audit a finanční kontrola zrychlují tep? A co třeba revize? A Revizor? Ten náš – REVIZOR ON ICE! – vám polechtá bránice. A možná opotí pleš. Nebo posune tupé?
2.6. 19.00 ABC
Od 180 Kč do 350 Kč
ABC

Zítra swing bude zníti všude

Martin Vačkář , Ondřej Havelka
Hudební komedie z poválečné swingující Prahy s orchestrem Melody Makers.
6.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

31.5. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč

7.6. 19.00 ABC
Od 200 Kč do 490 Kč