Začala 74. sezóna Městských divadel pražských!

Začala 74. sezóna Městských divadel pražských!

Máme tady září, začíná 74. sezóna Městských divadel pražských, v níž se rozhodně máte na co těšit. Čeká na vás osm premiér na našich kamenných scénách, jedna site-specific inscenace v neobvyklém prostoru, tři zbrusu nové ukrajinské projekty nebo dvě koprodukce. Tahle sezóna bude skutečně nabitá.
Hned na její úvod jsme připravili trochu neobvyklý projekt. První letošní premiérou totiž bude site-specific inscenace hry Arnolda Weskera Kuchyň, kterou příznačně uvedeme v prostoru bývalé restaurace, dnes multifunkční 3Kino Art Pasáž. Co se skrývá pod povrchem luxusní restaurace, jejíž kuchyni šéfuje televizní hvězda a jejíž zaměstnanci jsou pod neustálým tlakem? Drama nejen o vaření, ale také o náročných pracovních podmínkách a komplikovaných vztazích uvedeme poprvé 7. října.

Naši největší scénu, divadlo ABC, čekají v této sezóně dvě premiéry. Nejprve to bude na konci listopadu dramatizace slavné italské tetralogie Geniální přítelkyně z pera Eleny Ferrante, jejíž totožnost zůstává stále zahalena tajemstvím. Lenu a Lila, dvě přítelkyně rozdílné jako oheň a voda, na jevišti ožijí v podání Niny Horákové a Beáty Kaňokové alternované Renátou Matějíčkovou, režijně inscenaci připravuje Marián Amsler. Druhá premiéra proběhne v ABC na konci sezóny, kdy se zde představí autorský hudební projekt Simony Petrů Ježek vzdávající hold tomuto významnému hudebníkovi a skladateli spojenému především s Osvobozeným divadlem.

Do Rokoka můžete zavítat na tři plus jednu premiérovou inscenaci. Na konci října se můžete těšit na Pana Polštáře, postmoderní detektivku o hranici mezi snem a realitou. Její autor Martin McDonagh patří na českých jevištích ke stálicím, Městská divadla pražská ho však uvedou úplně poprvé. Jak to dopadne se spisovatelem žijícím v totalitní společnosti, když se zločiny, které doteď ztvárňoval jenom na papíře, promění v realitu? Komorní drama v hlavní roli s Alešem Bílíkem bude mít premiéru 28. října. Další dvě inscenace se v Rokoku chystají na jaro. Nejprve to bude česká premiéra hry Soused, kterou režijně připraví umělecký šéf MDP Michal Dočekal. V květnu se potom divákům představí moderní parafráze díla sester Brontëových Tekoucí písky. Poslední premiéra v Rokoku je součástí Ukrajinského programu a půjde o dramatizaci Knihy nocí francouzské spisovatelky Sylvie Germain.

V Komedii se chystají tři premiéry. Před půlkou listopadu zde uvedeme v české premiéře novinku Já, Johan*a. Johanka z Arku je považována za symbol síly a nezlomnosti, víry v boha i sama v sebe. V nové interpretaci Charlie Josephine je hlasem LGBTQI+ lidí i hlasem dneška. Další dvě inscenace budou adaptacemi známých literárních děl - nejprve v březnu Krásný nový svět vycházející z díla Aldouse Huxleye (česky vydáváno jako Konec civilizace), následně v závěru sezóny Frankenstein volně adaptovaný podle románu Mary Shelleyové.

V rámci Ukrajinského programu se vedle již zmíněné Knihy nocí chystají další dva site-specific projekty opět v prostoru 3Kino Art Pasáž. V listopadu půjde o imerzivní performanci Café 1933 připomínající devadesát let od obrovského hladomoru na Ukrajině, v lednu o kabaret Zapomenutou cestou Praha-Lvov. Od 24. února do 24. března bude probíhat už druhý ročník Měsíce Ukrajiny, v jehož rámci se představí nejen naše inscenace vzniklé v rámci Ukrajinského programu, ale také zahraniční hosté.

Aby toho nebylo málo, připravujeme také dva koprodukční projekty. Ten první se českým divákům představí v listopadu a jde o Mírové vyjednavače, ten druhý s názvem Ježíš je na tinderu na jaře. Obě české premiéry se odehrají v Komedii. V tomto divadle se navíc můžete těšit i na další zajímavé nejen zahraniční hosty, jelikož v dubnu proběhne další ročník mezinárodního festivalu Nová komedie, který představí tvorbu mladých umělců napříč Českou republikou i Evropou.

Jak je vidět, v letošní sezóně nás toho čeká skutečně hodně, tak do ní pojďme vstoupit pravou nohou! Budeme se těšit na setkání s vámi v hledištích našich divadel.