Orest
Pastuch

Herec
Orest Pastuch

V Městských divadlech pražských od roku 2022.

Pochází z haličské oblasti na Ukrajině. Vystudoval Institut umění Karpatské národní univerzity. Jako herec, režisér a výtvarník činohry působil v Kolomyjském divadle, Chmelnyckém a Ivano-Frankivském hudebním a dramatickém divadle. Od roku 2018 je hercem Kyjevského akademického divadla Zlatá brána. Na svém kontě má na třicet dramatických rolí, hrál krále Filipa i Picassa a za ztvárnění Chlestakova z Gogolovy hry Revizor si vysloužil několik cen. Publikoval desítky povídek, básní, esejů a dramatických textů. Jeho práce se setkala s velkým ohlasem kritiky a získala mnohé festivalové ceny. Působil jako herecký pedagog. Objevil se ve filmech EKC o bojovnících podzemní ukrajinské organizace a historickém snímku Král Danylo. Od napadení Ukrajiny žije v Praze. Od sezóny 2022/2023 je členem souboru Městských divadel pražských. Pod jejich záštitou účinkoval v mezinárodním koprodukčním projektu Míroví vyjednavači, také v MDP režíroval inscenaci Zapomenutou cestou Praha–Lvov a hraje v inscenaci Kniha nocí ukrajinského režiséra Vlada Troitského.

Aktuální role

Rokoko

Kniha nocí

podle Sylvie Germain
Magicko-realistická výprava do Černozemě, kde povstává rod Pénielů. Mystická cesta po vodě i po zemi nazpátek dějinami, krajinou mlhavých hranic, mýtů a kouzel na motivy mnoha cenami ověnčeného románu významné současné francouzské spisovatelky.
Komedie

Lazarus

David Bowie, Enda Walsh
Poslední dílo Davida Bowieho, komorní muzikál o samotě, naději a potřebě návratu, plný nesmrtelných hitů této mimořádné hudební osobnosti.
Rokoko

Proměna

Franz Kafka
Řehoř Samsa se jednou ráno probudil jako někdo docela jiný. Někdo, kdo povstal, z nepokojných snů. Cítil, že všechno je jiné...

Zpátky ke hvězdám.

D. Bowie, E. Walsh

Lazarus