Měsíc Ukrajiny ve znamení naděje

Měsíc Ukrajiny ve znamení naděje

Na konci února to bude rok od vypuknutí války na Ukrajině. Městská divadla pražská při této příležitosti pořádají Měsíc Ukrajiny.

Na konci února to bude rok od vypuknutí války na Ukrajině. Městská divadla pražská při této příležitosti pořádají Měsíc Ukrajiny. Nachystali jsme si pro vás nejen reprízy inscenací, které vznikly v rámci projektu IMAGINE UA, ale těšit se můžete také na zajímavé hosty, a jednu premiéru.

Měsíc Ukrajiny odstartuje 25. února reprízou audiowalku Různí lidé na Hlavním nádraží. Pokud by se vám tento termín nehodil, můžete vyrazit i 9. nebo 25. 3. Autorem projektu je divadlo uzahvati, průkopník imerzivního žánru na Ukrajině. Texty vznikly na základě rozhovorů s Ukrajinci, kteří se museli kvůli válce rozhodnout, jestli zůstat a bojovat, nebo utéct do bezpečí. „Poslechová“ procházka vás provede nádražím a možná i přiměje zamyslet se nad tím, jaká cesta je vlastně správná a že pro každého může vést jinudy.

Poslední únorové dny, 27. a 28. 2., budou v Komedii patřit Studentům pro Ukrajinu. Můžete se těšit na divadelní setkání posluchačů a posluchaček DAMU a FAMU s jejich „spolužáky“ z divadelních škol v Charkově, Kyjevě a Lvově, které ukazuje, že porozumění vlastně vůbec nespočívá ve společném jazyku.

V polovině března nás přijedou navštívit Dakh Daughters, které představí svůj kabaretní apel Danse Macabre. Jeho prostřednictvím podávají svědectví o dění na Ukrajině a o postupující ruské agresi, proti níž se Ukrajinci nepřestávají bránit. Přijďte na ně 14. 3. do Komedie.

V Komedii ještě zůstaneme, protože 17. 3. sem můžete dorazit na Nezlomné. Inscenace je fiktivním deníkem z Ukrajiny, který se odkazuje k minulosti, cituje z folklóru i odposlechnutých rozhovorů a z jednotlivých střípků skládá obraz ukrajinské národní identity. Jde o silný příběh jedné lásky, jedné krajiny a jednoho národa. Stejně tak však jde o nakažlivé přesvědčení mladé generace, že jejich víru v budoucnost nedokáže zničit ani smrt.

Měsíc Ukrajiny zakončíme premiérou. V Rokoku se 24. 3. poprvé „seznámíte“ s příručkou mezinárodní zlodějiny Jak umět krást. Autorský kabaret Oleksiie Dorychevského vás provede základními pravidly, jak si přisvojit duši cizích národů, a ukáže, jak málo stačí, abychom přišli nejen o náš majetek, ale také o celou zemi a kulturu.

A jako malý bonus pro vás máme v divadelní kavárně ABC připravenou výstavu Speciální grafická operace sestávající z ukrajinských protiválečných plakátů, které pravidelně obměňujeme. Prohlédnout si je můžete až do konce divadelní sezóny.

partneri/logonpomkcreu.png