Zajímá vás, jak umět krást? Návod vám dají v Rokoku

Zajímá vás, jak umět krást? Návod vám dají v Rokoku

Minulý pátek jsme v Rokoku odehráli premiéru autorského kabaretu ukrajinského dramatika a režiséra Oleksije Doryčevského s názvem Jak umět krást.

Mohlo by se zdát, že jde o návod, jak někomu odcizit třeba kolo nebo ledničku. A pravda, i o tom se mluví. Krom toho je tu ale ukazováno, je se dá ukrást třeba celá historie, kultura nebo úspěchy cizího národa a vydávat je za vlastní.

Jak umět krást představuje divákům celosvětově známé ukrajinské umělce, o kterých se však stále chybně mluví jako o zástupcích ruské kultury. Třeba takový Hohol. Že vám to jméno nic neříká? Možná ho znáte jako Gogola. Trojice herců Sára Affašová, Beáta Kaňoková a Viktor Dvořák doplněná ukrajinskou hudebnicí Katjou Gapočkou se na jevišti Rokoka mimo jiné zamýšlí nad problémem identity a toho, co ji vlastně definuje, a dávají k dobru i své vlastní, osobní příběhy, které s tématem souvisí. Celá scéna připomíná dětské hřiště, což, jak podotýká sám autor a režisér Doryčevskyj, byl záměr: „Na začátku byla myšlenka vytvořit místo podobné dětskému hřišti, kde by herci mohli mluvit o závažných tématech tak, aby to byla zábava. Nechtěli jsme už tak těžké téma ještě víc zatěžkávat. V první řadě hrajeme o zodpovědnosti a o tom, jaké následky můžou mít různé činy.“

Inscenace Jak umět krást završila Měsíc Ukrajiny v Městských divadlech pražských probíhající od 24. února do 24. března 2023. V jeho rámci byly nejen na našich jevištích uváděny ukrajinské projekty, a to jak ty naše vzniklé pod záštitou IMAGINE UA, tak hostující.

Chtěli byste i vy vědět, jak se krade vážně ve velkém? Pak není nic snazšího, než dorazit na některou z repríz. Hrajeme 5. 4., 20. 4., 2. 5. nebo 30. 5.

partneri/logonpomkcreu.png